Abstract | Rad sadrži pregled novih tehnologija interne komunikacije u hotelu i samu internu komunikaciju. „Komunikacija je najjednostavnije rečeno, razmjena informacija, ideja i osjećaja verbalnim i neverbalnim sredstvima prilagođena društvenoj prirodi situacije, tj.situacijskom kontekstu“(Hymes 1972). Proces dijeljenja informacija je vitalan dio funkcija menadžmenta. Digitalizacija je znatno unaprijedila proces komunikacije. S obzirom da su se pojavili noviji sustavi i bolji tehnički preduvjeti koji omogućuju brži protok informacija, što je izrazito bitno u hotelijerstvu. Ako je interna komunikacija uspješna to itekako utječe na uspješnost poslovanja. „Nedovoljna komunikacija, razvoj visoko sofisticirane tehnologije, velika umreženost, internet i turbulentno okruženje donose dobar i loš menadžment“. Pokazuje kvantitetu i kvalitetu ukupnog procesa. „U organizaciji postoji određena organizacijska piramida koja se sastoji od tri dominirajuće razine: menadžment prve razine, menadžment srednje razine i menadžment najviše razine“.1 „Komunikacija se odražava kroz prijenos informacija od pošiljatelja ka primatelju, a bitna je za interno funkcioniranje jer integrira upravljačke funkcije“. „Komunikacija je opažanje, očekivanje i postavljanje zahtjeva. Interna komunikacija predstavlja zbir raznih komunikativnih procesa. Prekidi i prepreke mogu dovesti do smanjenja komunikacije“2 .U većini slučajeva savršena komunikacije je nedostižna. „Cilj unutarnjih odnosa je uspostaviti i održavati uzajamno korisne odnose između organizacije i zaposlenika o kojima ovisi njezin uspjeh ili neuspjeh“. Cilj ovog rada je predstaviti primjenu trenutnih tehnologiju u internoj komunikaciji, prednosti i mane novih tehnologija u internoj komunikaciji u hotelu, te važnost i karakteristike same interne komunikacije u hotelu/organizaciji. U prvom dijelu je obrađena sama interna komunikacija, njene karakteristike, primjena i značaj, dok u drugom dijelu obrađene su nove tehnologije, njihova primjena, važnost i primjeri. U trećem dijelu rada je sprovedena anketa istraživanja koja pokazuje zadovoljstvo trenutne interne komunikacije i trenutne tehnologije, uvođenje novih tehnologija te važnost istih u internoj komunikaciji. |
Abstract (english) | The work contains an overview of new technologies of internal communication in the hotel and internal communication itself. „Communication, in the simplest terms, is the exchange of information, ideas and feeling by verbal and non-verbal means, adapted to the social nature of the situation, i.e. the situational context“(Hymes 1972). „The process of sharing information is a vital part of management functions“. Digitization has significantly improved the process of communication.Given that newer systems and better technical prerequisites have appeared that enable a faster flow of information, which is extremely important in the hotel industry. If internal communication is successful, it greatly affects the success of the business. „Insufficient communication, the development of sophisticated technology, extensive networking, the internet and a turbulent environment bring good and bad management“. „The above shows the quantity and quality of the overall process“. There is a certain organizational pyramid in the organization, which consists of three dominant levels: first level-management, middle-level management, and top–level management. „Communication is reflected through the transfer of information from the sender to the receiver, and is essential for internal functioning because it integrates management functions“. Communication is perception, expectation and making demands. „Internal communication is a collection of various communicative processes“. Interruptions and obstacles can lead to a reduction in communication. In most cases, perfect communication is unattainable.The goal of internal communication is to establish and maintain mutually beneficial relationships between the organization and its employees, on which its success or failure depends. The aim of this work is to present the application of current technologies in internal communication, the advantages and disadvantages of new technologies in internal communication in the hotel and the importance and characteristics of internal communication in the hotel/organizations. The first part deals with internal communication itself, its characteristics, application and significance, while the second part deals with new technologies, their application, importance and examples. In the third part of the work, a research survey was conducted that shows satisfaction with current internal communication and current technology, the introduction of new technologies and their importance in internal communication. |